Voor velen is Tunesië synoniem met all-inclusive resorts en witte stranden. 2 jaar geleden ontdekte ik al dat dit allesbehalve het geval was. Dit keer ontdekte ik opnieuw een heel ander land: een bestemming rijk aan cultuur, met maar liefst 8 UNESCO Werelderfgoedsites, authentieke medina’s en een verrassend diverse keuken. En het mooiste? Je combineert het allemaal moeiteloos met dat heerlijke najaarszonnetje.
Must-visits & praktische tips:
Start je culturele reis in Carthago
Carthago is de perfecte start van je culturele ontdekkingstocht door Tunesië. Deze stad, ooit de grote rivaal van Rome, biedt een unieke mix van Punische en Romeinse geschiedenis. De bekendste plek is hier de archeologische site de ‘Thermen van Antoninus’, met een prachtig uitzicht over de Golf van Tunis. Dit is een must-visit omdat je hier letterlijk door verschillende tijdperken wandelt. Deze enorme badhuizen waren ooit de grootste buiten Rome en geven een indrukwekkend beeld van de Romeinse grandeur.
Het blauwe paradijs van Sidi Bou Said
Vlakbij Carthago ligt het pittoreske Sidi Bou Said, waar je witgekalkte huizen met helderblauwe deuren vindt. De tip hier is verblijven in La Demeure, een charmante accommodatie die perfect past bij de sfeer van het pittoreske dorp. Als je hier verblijft, heb je prachtig uitzicht op de baai van Carthago en zit je midden in de actie van Sidi Bou Said waar je op loopafstand de iconische koffiezaak Café des Délices vindt. Deze iconische koffiezaak, ook wel “Café Sidi Chaabane” genoemd, ligt op een prachtige locatie met terrassen die uitkijken over de azuurblauwe Middellandse Zee.
Café des Délices is beroemd geworden door het gelijknamige lied “Café des Délices” van de Franse zanger Patrick Bruel. Het nummer, dat uitkwam in 1999, beschrijft de nostalgie, schoonheid en betovering van Sidi Bou Said en het café.
Tip: Bestel jezelf Bambalouni, een soort luchtige, ronde oliebol die vers uit het vet wordt geserveerd en bestrooid is met suiker.
Romeinse grandeur in El Jem
Tijdens onze reis door Tunesië mochten we het indrukwekkende El Jem niet missen, een plek waar je even terug in de tijd lijkt te stappen naar de Romeinse oudheid. Je vindt hier één van de best bewaarde amfitheaters ter wereld, dat sinds 1979 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het bezoek aan El Jem is een absolute aanrader.
Het amfitheater van El Jem, ook wel “het Colosseum van Afrika” genoemd, is een indrukwekkende arena waar ooit 35.000 toeschouwers juichten voor de gladiatoren. De stenen tribunes en hoge bogen zijn mooi om te zien en alles is hier enorm goed bewaard. In vergelijking met het Colosseum in Rome is El Jem minder druk en daardoor nog specialer om te bezoeken. Je kunt rustig door de gangen dwalen en genieten van de stilte. Het uitzicht vanaf de bovenste rijen is werkelijk adembenemend en biedt een prachtig panorama over de stad en de omringende velden.
UNESCO-werelderfgoed stad Kairouan
Kairouan, een van de heiligste steden in de islamitische wereld, was een van de meest indrukwekkende plekken van de trip. Verblijf hier bij Dar Alouini, een charmant boutique hotel dat in een prachtig gerenoveerd traditioneel huis is gevestigd. De kamers zijn smaakvol ingericht met een mix van traditionele en moderne elementen, en het hotel heeft een prachtige binnenplaats waar je kunt ontspannen na een dag vol indrukken. Op wandelafstand maak je kennis met prachtige moskeeën en architectuur, maar ook met de warme gastvrijheid en verfijnde keuken van de stad.
Het bekendste plekje van Kairouan is de Grote Moskee. Deze moskee is een van de oudste en belangrijkste islamitische heiligdommen in Noord-Afrika. Het is een architecturaal meesterwerk met imposante bogen, talloze zuilen en een prachtige gebedsruimte.
Een verborgen parel in Kairouan is het voormalige paleis van de gouverneur. Midden in de Medina (oude stad, ook een aanrader!) vind je dit gebouw met gigantisch veel handgemaakte tapijten. Wandel tot de rooftop om prachtig gekleurde tegeltjes, aardewerk en keramieken vaasjes te zien. Dé mooiste plek om wat foto’s te maken en de ambachtelijke kunst te bewonderen.
Probeer zeker de lokale lekkernij makroud – een traditioneel zoet gebakje dat diep verweven is met de cultuur van Kairouan. Deze dadelpasta omhuld door knapperig deeg van griesmeel, gedoopt in honing, is onweerstaanbaar. Maar het is niet zomaar een dessert; het maken van makroud is een kunst die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Volg net zoals wij een workshop bij Chez Halima en maak zelf je eigen stash 🙂
Ontdek Dougga : de best bewaarde Romeinse Ruïne
Dougga, dat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, wordt beschouwd als de best bewaarde Romeinse stad in Noord-Afrika. De stad, die ooit een bloeiende Romeinse provincie was, biedt een fascinerend kijkje in het verleden, met goed bewaarde monumenten zoals het theater, de tempels en het beroemde Capitool. Het ademt de grandeur van de Romeinse tijd, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom deze plek zo’n belangrijke archeologische schat is.
Het uitzicht is hier adembenemend met eindeloze views op de olijfgaarden en heuvels van het binnenland. De tribune maar zeker ook de triomfboog (ook wel de Arco di Dolichene genoemd) is magnifique om te zien. Het vormt een indrukwekkende toegangspoort tot de stad en is een van de best bewaarde structuren in Dougga.
Een blijvende indruk
Tunesië heeft opnieuw een blijvende indruk achtergelaten, en ik weet zeker dat ik nog eens terug zal keren naar dit fascinerende land waar UNESCO-erfgoed en hartelijkheid samenkomen.
Meer lezen? Check dan zeker ook de blogpost van mijn andere Tunesië trip.
Reistijd:
De beste reistijd voor een bezoek aan Tunesië is het najaar, vooral in oktober en november, en ook het voorjaar, zoals april en mei. Dit zijn de periodes waarin het klimaat mild is, met gemiddelde temperaturen rond de 20-25 graden. Dit is perfect om te genieten van de vele historische bezienswaardigheden, de medina’s, en de natuur zonder de intense zomerhitte.