De oprit ligt er, de tuin is aangelegd en de gevel is af! We kunnen ondertussen echt wel spreken van ‘the finishing touches’ als het om ons huis gaat 😉 Velen van jullie hadden vragen over onze gevel, het thermisch behandeld essenhout van Cras Woodshops 🏠 Dus here we go!
Keuze van het hout
Ben jij een huis aan het bouwen of je voelsprieten aan het uitsteken? De kans is groot dat je je dan op dit moment een beetje overweldigd voelt. Als het om hout en gevelbekleding gaat, is er nu eenmaal héél veel keuze.
De eerste keus die je moet maken is het soort hout. Ga je voor tropisch hardhout of voor thermowood (thermisch behandeld hout)? Ik leg je hieronder kort het verschil uit 👇🏼
Tropisch hardhout
Onder andere Padoek is een bekende soort van tropisch hardhout. Hardhout valt onder een natuurlijke duurzaamheidsklasse van 1 of 2. Daardoor kan je bij deze categorie spreken van een hoge levensduur (15 – 25 jaar). Vaak wordt ervoor gekozen om hardhout niet te behandelen waardoor het natuurlijk vergrijst door de zon. Het ‘nadeel’ is dat deze houtsoort iets duurder is en groeit in tropische bossen. Niet de meest duurzame oplossing voor het milieu dus, al houdt het FSC keurmerk toezicht op duurzame houtproductie.
Thermowood
Thermisch behandeld hout is een milieuvriendelijker alternatief. Thermowood (bvb Thermo Ayous, Thermo essenhout, Thermo Tulipwood,…) wordt gemaakt van hout dat aan zich niet sterk en duurzaam genoeg is om buiten te worden gebruikt. Maar als je deze houtsoorten thermisch behandelt door het te verhitten in een speciale oven, verandert de structuur een duurzaamheid ervan. Ook de levensduur van thermisch behandeld hout ligt tussen de 15 à 20 jaar. Daarnaast is het een stukje goedkoper dan hardhout. Gemodificeerd hout is minder gevoelig voor vocht en werkt (uitzetten-krimpen) ook minder. Goed meegenomen 🙂
-> Wij gingen zelf voor Thermisch behandeld essenhout bij cras woodshops.
Thermisch behandeld essenhout
Na de volledige uitleg te krijgen en de showroom van Cras te bezoeken, kozen we voor Thermo essenhout. De kleur die we te zien kregen op de staal vonden we prachtig en ook de vlammen en de kwaliteit van het hout was meteen ons ding. In de showroom stalde ook de nieuwe ‘Varium‘ techniek uit: een super speels lijnenspel dat er zeker voor zorgt dat je gevel niet saai oogt. Helemaal ons ding!!
Het resultaat mag er zeker en vast wezen. Om je hout het kleur te geven dat je wil en te beschermen, kan je het behandelen met een (kleur)olie. Vraag zeker raad aan de experten bij Cras daarvoor.
Zelf plaatsen
Na het volledig zelf zetten van ons huis, waren we ervan overtuigd dat we ook de installatie van ons hout zelf zouden kunnen. Onder het motto, niet afgeven, hebben we veel filmpjes bekeken en vragen gesteld bij bevriende schrijnwerkers. Als je een goede basis hebt, is het installeren vrij simpel. Gelukkig heb ik Ramses en papa die er toch al veel van kennen. Om het zelf te doen heb je toch wel al ervaring en de juiste tools nodig. Anders laat je het beter aan een kenner over. Ook daar kan Cras je mee helpen. Ze kennen de beste schrijnwerkers uit de regio 🙂
Nog vragen? Vraag maar hieronder of op Instagram! @paulinegrossen